La tecnologia ha canviat molt la nostra manera de fer les coses. Passem més temps davant de l’ordinador i també dediquem més temps a fer gestions en línia. Avui dia, ja no necessitem desplaçar-nos a comprar, ja que es poden fer sense haver de sortir de casa.
Aquests dies que molts comerços fan descomptes o promocions pel que fa al Black Friday, o la campanya de Nadal que la tenim ben a prop, farà que molts de nosaltres, ens plantegem fer compres en línia, fet que farà augmentar les compres a pàgines webs.
Tot i que és cert, no hi ha cap fórmula 100% fiable que ens permeti protegir el nostre dispositiu d’algun atac. Les xarxes socials tampoc ajuden a protegir la nostra privadesa. Cada cop compartim més informació sobre nosaltres. On som, quan estem de vacances, on viatgem, que mengem, llocs més freqüentats… Hi ha un gran nombre dinformació persona que es pot obtenir a través daquest canal. Però és cert que hi ha diverses tècniques i fórmules que poden ajudar-nos a protegir els nostres dispositius i la nostra privadesa.
Aquests són alguns dels nostres consells per protegir-te!
- Quan naveguis per internet, evita fer clic a qualsevol anunci! Segons a quines pàgines entris, et podràs trobar amb anuncis sospitosos. Evita navegar en aquestes pàgines i fer clic a qualsevol enllaç que no consideris del tot segur.
- Mantingues actualitzats els antivirus en tots els dispositius on estiguis utilitzant internet! És per la teva seguretat! T’advertirà cada cop que algun arxiu pugui contenir contingut perillós.
- Busca botigues en línia la direcció de les quals comenci per HTTPS i mostrin un cadenat a la barra d’adreces. Això garanteix que la informació que es transmet estigui xifrada.
- Verifica que la pàgina incorpora segells de qualitat, com els de Confiança En línia o els de Visa i Mastercard, també són, a priori, pàgines segures, perquè se sotmeten de manera periòdica a anàlisi de fiabilitat.
- Contrasenyes… que siguin complexes! Evita lús de paraula claus molt fàcils i simples. Empra’n sempre una de diferent per cada dispositiu i per cada canal on vulguis accedir. Recorda que fent servir sempre la mateixa, estaràs posant en perill tots els teus canals.
- Evita donar dades personals. Sobretot evita fer-ho per xarxes socials o pàgines web que desconeguis. I mai no donis el teu codi de la targeta de crèdit, només et poden demanar el número de targeta, la caducitat i el CVC, que són els tres dígits indicats a la part de l’últim.
- Descarregar contingut piratejat, pot ser un error. Molts fitxers descarregats sense llicència, poden venir acompanyats de programes maliciosos. Per aquest motiu, us aconsellem sempre gaudir de contingut legal i segur!
Els mitjans de pagament en línia que podem trobar amb més assiduïtat són els següents: PayPal, Bizum, Redsys i Stripe.
Aquests només són alguns dels molts consells que podries seguir per evitar que els teus dispositius pateixin un atac.
Saps quins són els ciberatacs més comuns:
- Malware : El malware és un programari maliciós que s’instal·la al sistema provocant:
- alteració de lequip.
- bloqueig d’accessos a la xarxa (ransomware).
- l’apropiació d’informació personal (spyware).
La finalitat de tots és poder obtenir informació compromesa, vulnerar les connexions de l’equip o crear còpies de seguretat i publicar-les a internet.
- Phishing : La suplantació d’identitat és la manera d’usurpar dades sensibles, normalment mitjançant correus electrònics. Molt sovint en ser considerades fonts de confiança, els hackers utilitzen aquest mitjà per capturar dades com ara números de targetes de crèdit o contrasenyes.
- Atacs d’intermediari : Els atacs d’intermediari (MitM) o atacs d’escolta secreta acostumen a produir-se mitjançant una xarxa de Wifi pública o no protegides. Els hackers poden accedir fàcilment a l’ordinador sense que te n’adonis i furtar la informació que estiguis passant a través d’internet.
- A més, un cop controlat el dispositiu, poden instal·lar un codi maliciós per robar la informació protegida.
- Atac de denegació de servei : En els atacs de denegació de servei distribuït (DDoS) es vulneren diversos dispositius per vessar atacs al sistema per tal que no puguin acabar els processos i sol·licituds, acaparant l’amplada de banda i saturen la xarxa produint greus danys al sistema.
- Injecció de SQL : Els atacs d’injecció de SQL es produeixen a través de les aplicacions web. S’insereixen línies de codi maliciós per obtenir informació privada dels servidors de les empreses.
En el cas d’estar interessat en el nostre producte de Ciber risc , fes clic aquí!