Els canvis d‟hora es duen a terme des de fa més de 100 anys amb l‟objectiu d‟estalviar energia. Ja a la Primera Guerra Mundial, es va instaurar el Daylight saving time, un sistema que adaptava l’hora a la llum solar per reduir el consum de carbó.
Fa pocs dies es va fer el canvi d’horari de tardor, que ens regala una hora més de llum al matí, però per contra ens la treu a la tarda. Però, mai t’has preguntat quin efecte té aquest fenomen en el nostre cos, la nostra ment i, en definitiva, en el nostre ritme vital? T’ho expliquem a continuació!
Moltes persones asseguren que els canvis dhora els provoca problemes de son i fatiga mental i física. Tot i que pot semblar increïble, aquestes persones tenen una raó científica per queixar-se. Els canvis d’horari provoquen una alteració a la secreció de melatonina al nostre cos. Aquesta hormona s’encarrega de regular el son i s’adapta als ritmes de la llum solar, per la qual cosa se’n pot veure distorsionada la funció amb un canvi brusc dels horaris.
La desregulació en la producció de la melatonina provoca cansament, fatiga i, fins i tot, por d’afectar la irritabilitat de les persones. Bàsicament, quan avancem o retardem els rellotges el que estem fent és desincronitzat els ritmes interns amb els de l’entorn, un efecte que s’accentua en nens i persones grans, que són els que més noten aquests canvis.
Tot i que els canvis d’horari poden resultar molestos, els problemes que generen al nostre cos no són importants i solen desaparèixer al cap de poc temps. Tot i això, és recomanable seguir una bona dieta i fer exercici físic per regular els ritmes del cos i la ment i “posar-nos a hora”.
I tu notes els canvis d’horari? Ara ja saps com afecten el teu cos i pots estar ben preparat quan arribi el canvi de primavera.
Que no t’agafi per sorpresa!